نحوه مراقب از دندان های مصنوعی
دندان های مصنوعی یا به اصطلاح دندان های متحرک می توانند جایگزین مناسبی برای دندان های از دست رفته باشند. این دندان ها ظاهری کاملا شبیه به دندان های طبیعی دارند و از موادی مانند آکریلیک و فلز ساخته می شوند.
همانطور که می دانید برای حفظ سلامت دندان ها رعایت نکات بهداشتی مثل مسواک زدن و استفاده از نخ دندان اهمیت زیادی دارد، حتی اگر دندان هایتان مصنوعی هستند نیز مراقبت از آنها باید به طور مرتب انجام شود. البته مراقبت از دندان های مصنوعی به مراقبت های خاص و بیشتری نیاز دارد، در ادامه نحوه غذا خوردن و مراقبت از دندانهای مصنوعی را به طور کامل شرح خواهیم داد.
غذا خوردن با دندان مصنوعی
هنگامی که دندان مصنوعی را در دهان خود قرار می دهید ممکن است در ابتدا حرف زدن و غذا خوردن کمی سخت باشد اما به مرور به آنها عادت می کنید. برای اینکه دندان مصنوعی آسیب کمتری ببیند بهتر است توصیه های زیر را رعایت کنید.
1.سعی کنید بیشتر غذاهای نرم بخورید و اگر خواستید غذای سفتی بخورید حتما آن را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
2.هنگام جویدن غذا حتما از هر دو طرف دهان خود استفاده کنید.
3.تا حد امکان از خوردن غذاهای خیلی داغ و خیلی سرد خودداری کنید.
4.از خوردن غذاهایی که ممکن است به دندان بچسبند خوداری کنید. برای مثال خوردن آدامس در ابتدا ممکن است کمی چالش برانگیز باشد و به دندان بچسبد و باعث آزار شما شود.
5.بعد از اینکه به دندان مصنوعی عادت کردید و دندان جای خود را گرفت می توانید رژیم غذایی معمولی داشته باشید.
تمیز کردن دندان مصنوعی
همانطور که می دانید بعد از هر بار غذا خوردن مقداری از ذرات غذا، پلاک و جرم هایی روی سطح دندان باقی می مانند و اگر تمیز نشوند به مرور به دندان آسیب می زنند. این موضوع در مورد دندانهای مصنوعی نیز صادق است. برای تمیز کردن دندان مصنوعی به موارد زیر نیاز دارید:
1.یک عدد برس نرم یا مسواک مناسب برای تمیز کردن دندان های مصنوعی.
2.آب به اندازه کافی.
3.محلول تمیز کننده دندان و یا یک صابون ملایم.
4.یک عدد حوله نرم و تمیز.
سعی کنید حداقل یکبار در روز دندانهای مصنوعی خود را تمیز کنید، این نکته را بخاطر داشته باشید که هیچگاه از خمیر دندان برای تمیز کردن دندان مصنوعی استفاده نکنید، زیرا اکثر خمیردندان ها حاوی موادی هستند که باعث ساییده شدن دندان مصنوعی می شود و به مرور به سطح دندان مصنوعی آسیب میزنند و سبب خراش یا ترک هایی کوچکی روی دندان می شوند. تمیز کردن دندان مصنوعی با استفاده از یک مسواک نرم کفایت می کند.
مراحل تمیز کردن دندان مصنوعی
1.دندان مصنوعی را از دهان خارج کرده و با آب گرم بشویید.
2.در مرحله بعد با کمک یک برس نرم به آرامی جرم ها و آلودگی های روی دندان را تمیز کنید.
سعی کنید شب ها قبل از خواب دندان را از دهان خارج کرده و در آب یا محلول مخصوص نگهداری کنید، هیچگاه نگذارید دندان مصنوعی شما خشک شود، زیرا خشکی باعث می شود شکل خود را از دست بدهد و شکننده تر شود. بخاطر داشته باشید هنگامی که خواستید دوباره دندان ها را دهان بگذارید حتما آنها را با آب بشویید. نکته مهم دیگری که باید بدانید این است که هرگز دندان مصنوعی را با آب داغ نشویید زیرا ممکن است تغییر شکل دهد.
نکته: مراقبت صحیح از دندان های مصنوعی سبب می شود طول عمر بیشتری داشته باشند که به طور میانگین بین 7 تا 10 سال می باشد.
برداشتن دندان مصنوعی به مدت 6 ساعت در روز کمک می کند دهان ودندان استراحت کنند و همچنین باعث بهبود بافت های دهان می شود.
از سلامت کلی دهان خود مراقبت کنید. خوب و سالم نگه داشتن لثه برای سلامت کلی دهانتان و اطمینان از قرار گرفتن دندان مصنوعی در جای خود بسیار مهم است. حتی اگر در امتداد خط لثهتان هیچ دندانی وجود نداشته باشد، شما هنوز هم باید مسواک زدن آرام لثهها، زبان و سقف دهان خود را برای از بین بردن پلاکها و باکتریها ادامه دهید.
حتما هر چند وقت یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید و از سلامت دندان مصنوعی و دهان خود مطمعن شوید و همچنین از مناسب بودن دندان مصنوعیتان برای جلوگیری از ناراحتی و سر خوردن در دهان اطمینان حاصل میکند.
در صورت شل شدن دندانهای مصنوعی، باید هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان مصنوعی شل شده، باعث ایجاد زخم، تحریک لثه و عفونت در دهان میشود.
نبایدهای مراقبت از دندان مصنوعی
1.از اشیاء نوک تیز استفاده نکنید، هرگز از خلال دندان برای تمیز کردن دندان مصنوعی استفاده نکنید زیرا ممکن است سر بخورد و به بافت دهان آسیب بزند.
2.از موادی که سبب ساییده شدن دندان مصنوعی می شوند خودداری کنید، برای مثال برس های زبر و خشن به بافت دندان آسیب وارد می کنند.
3.هیچگاه از خمیردندان های سفید کننده برای دندان مصنوعی استفاده نکنید. خمیردندان های سفید کننده اغلب حاوی پراکسید هیدروژن هستند که تاثیری بر سفید کردن دندان مصنوعی ندارد. از محصولات سفید کننده (بلیچینگ) استفاده نکنید. هر محصول سفید کنندهای میتواند باعث ضعیف شدن دندانهای مصنوعی و تغییر رنگ آنها شود. دندانهای مصنوعی که از قطعات فلزی تشکیل شده اند را در محلولهای کلرین قرار ندهید، زیرا کلرین میتواند باعث خوردگی و کدر شدن فلز شود.
مراقبت از دندانهای مصنوعی را جز کارهای روزانه خود قرار دهید، زیرا در صورت مراقبت کامل می توانید سالها از آنها استفاده کنید.
نکته پایانی
مراجعه منظم و هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک جز کارهای ضروری است که باید انجام دهید. در صورت مشاهده هرکدام از موارد زیر با دندانپزشک خود تماس بگیرید:
1.اگر دندان مصنوعی لثه ها شما را آزار می دهد.
2.دندانها به درستی در جای خود قرار نمی گیرند و یا در دهان می لغزند.
3.دندانها هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن تکان می خورند و سروصدا دارند.
4.اگر دندان مصنوعی بیش از حد کهنه و فرسوده شده است.
5.دندان مصنوعی سبب ایجاد زخم هایی در دهان شما شده است.
6.دچار خونریزی لثه هستید.
7.بوی نامطبوع دهان.