فیلینگ یا پر کردن دندان
فیلینگ یکی از روش های رایج برای درمان دندانهای پوسیده و آسیب دیده است، یک عمل بدون درد و حدودا یک ساعت طول میکشد. اگر دندان هایتان خراب شده و نیاز به پرکردن دارد با ادامه این مقاله همراه باشید.
برای شروع:
دندانپزشک دندانهای شما را معاینه می کند و برای این کار از ابزارهای مخصوص استفاده می کند، گاهی ممکن است لازم شود با استفاده از اشعه ایکس از دندان عکس بگیرند تا میزان دقیق پوسیدگی مشخص شود.
برای انجام فیلینگ دندانپزشک از یک بی حسی موضعی برای کاهش درد استفاده می کند، البته اگر سطحی باشد ممکن است نیاز به حسی هم نباشد. هنگامی که دندان بی حس شد دندانپزشک احتمالا از مته دندانی برای سوراخ کردن مینای دندان استفاده می کند تا پوسیدگی را از بین ببرد. برخی از دندانپزشکان ممکن است از لیزر یا ابزارهای سایشی استفاده کنند، اما این تکنیک ها کمتر استفاده می شوند.
در مرحله بعد، دندانپزشک محل مورد نظر را استریل و آماده می کند و سپس سوراخ را پر می کند و در نهایت دندان را پولیش می شود.
هنگامی که اثر بیهوشی از بین برود ممکن است کمی احساس درد داشته باشید. سعی کنید برای یک یا دو روز از خوردن غذاها و نوشیدنی های خیلی گرم یا خیلی سرد خودداری کنید.
عمل پرکردن چقدر زمان می برد؟
به طور کلی پر کردن دندان حدود یک ساعت و شاید کمتر طول بکشد، البته گاهی یک پر کردن ساده و سطحی کمتر از 20 دقیقه زمان میبرد. همچنین، بسته به موادی که استفاده می شود ممکن است بیشتر طول بکشد و یا نیاز به مراجعات بعدی باشد. برای مثال:
1.موادی که از کامپوزیت رزین هستند زمان بیشتری می گیرند، اما در یک جلسه انجام می شود.
- برخی از پرکننده های کامپوزیت ممکن است از یک قالب ساخته شده و نیاز به مراجعه دوباره برای چسباندن مواد داشته باشند.
3.پر کردن دندان با طلا یا چینی که به آن اینله یا آنله نیز می گویند، معمولاً در یک جلسه تمام نمی شود، در ویزیت اول دندان خالی می شود و قالب گیری می شود و به آزمایشگاه فرستاده می شود. در ویزیت بعدی مواد ساخته شده داخل حفره دندان قرار می گیرند.
انواع مختلف فیلینگ
پرکردن انواع مختلفی دارد، در ادامه به بررسی چند مورد می پردازیم.
1.فیلینگ با مواد نقره ای: نام دیگر آن آمالگام است و از ترکیب جیوه، نقره، قلع و مس ساخته شده است، نسبت به دیگر پر کننده های رنگی، دوام بیشتری دارد و مقرون به صرفه تر نیز هست.
2.کامپوزیت: موادی که در این نوع پر کردن استفاده می شود از جنس شیشه های نرم و رزین اکریلیک است. یکی از خوبی های این مواد این است که می توان متناسب با رنگ دندان بیمار آنها را تغییر رنگ داد، به گونه ای که به نظر طبیعی بیایند. به همین علت این نوع پر کردن دندان رواج بیشتری دارد و افراد زیادی تمایل دارند از این روش استفاده کنند. البته این نکته را بخاطر داشته باشد که دوام آن نسبت به آمالگام کمتر است.
3.طلا:پرکردن دندان با طلا یکی از گرانترین انواع فیلینگ است و البته با دوام ترین فیلینگ. داشتن یک دندان طلا که رنگی متفاوت از بقیه دندان ها دارد ممکن است برای برخی خوشایند نباشد، در عوض برخی عاشق این هستند که یک دندان طلایی رنگ در دهانشان داشته باشند. ترکیب این ماده از طلا، مس و فلزات دیگر است.
4.رزین گلاس آینومر: از این ماده بیشتر برای کودکان و دندان های شیری و دندان هایی که نیاز به تعمیر جزئی دارند استفاده می شود. زیرا دوام چندانی ندارد. ترکیب آنها از اکریلیک و نوعی شیشه حاوی فلوراید است که از پوسیدگی بیشتر دندان جوگیری می کند.
5.چینی: قیمت این نوع پر کردن به اندازه طلا است ولی با این تفاوت که رنگ آن طبیعی و شبیه به دندان است. به همین علت طرفداران زیادی دارد.
چه مدت طول میکشد تا فیلینگ محکم شود و بهبود یابد؟
این کاملا به موادی بستگی دارد که برای پرکردن استفاده می شود. فیلینگ آمالگام حدودا 24 ساعت طول میکشد تا به طور کامل سفت شود. بهتر است تا زمان محکم شدن مواد از خوردن غذاهای سفت پرهیز کنید.
اکثر مواد پرکننده سریع و بدون هیچ مشکلی بهبود پیدا می کنند. فیلینگ های فلزی، مانند آمالگام و طلا گاهی اوقات یک دوره حساسیت برای چند روز یا یک هفته دارند.
می توانید حساسیت دندان را با موارد زیر کاهش دهید:
1.سعی کنید از دندان های طرف دیگر برای جویدن استفاده کنید.
2.هنگام استفاده از نخ دندان و مسواک، تا حد امکان این کار را به آرامی انجام دهید.
3.از خوردن و نوشیدن مواد غذایی خیلی داغ پرهیز کنید.
4.از غذاهای اسیدی استفاده نکنید.
5.از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده کنید.
6.حتما از یک داروی ضدالتهابی غیر استروئیدی استفاده کنید.
در صورتی که حساسیت و درد بیشتر از حد معمول طول کشید حتما با پزشک خود تماس بگیرید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
ماندگاری فیلینگ ها چقدر است؟
این موضوع تا حد زیادی به نحوه رعایت بهداشت دهان و دندان شما بستگی دارد. انجام مراقبت لازم طول عمر فیلینگ را افزایش می دهد و از ایجاد حفره جلوگیری میکند. البته طول عمر فیلینگ بستگی زیادی به مواد مورد استفاده نیز دارد.
بخاطر داشته باشید دندان ها و سبک زندگی هر فرد متفاوت است، به همین دلیل ماندگاری فیلینگ ممکن است در افراد مختلف، یکسان نباشد.
ولی به طور کلی:
1.فیلینگ آمالگام بین 5 تا 25 سال دوام دارد.
2.فیلینگ کامپوزیت بین 5 تا 15 سال دوام دارد.
3.فیلینگ طلا بین 15 تا 20 سال دوام دارد.
چگونه می توان فهمید دندان نیاز به فیلینگ دارد؟
اگر به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید، زودتر از وجود پوسیدگی و حفره های دندانی مطلع می شوید و این کمک می کند طول درمان راحتتری داشته باشید. بنابراین انجام معاینات منظم دندانپزشکی کار عاقلانه ای است.
برخی علائم که نشان می دهند دندان رو به خرابی است شامل:
1.درد دندان یا حساسیت هنگام خوردن غذاها و نوشیدنی های داغ.
2.حساسیت به غذاها و نوشیدنی های شیرین.
3.درد مداوم و مزمن در دندان ها.
4.وجود سوراخ یا حفره.
5.تیرگی و مشاهده لکه روی دندان.
اگر شک دارید که دندان هایتان پوسیده یا نه، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید، او با معایناتی که انجام میدهد می تواند به طور کامل شما را راهنمایی کند.
از دندانپزشک در مورد مزایا و معایب مواد پرکننده دندان بپرسید. پزشک همچنین می توانند بهترین راه مراقبت از فیلینگ را به شما بگوید.