التهاب لثه و راههای پیشگیری

 التهاب لثه و راههای پیشگیری

وقتی صحبت از سلامت دندان ها به میان می آید شاید برخی فراموش کنند که این موضوع شامل سلامت لثه ها نیز می شود. حتی اگر سالم ترین و سفیدترین دندان ها را نیز داشته باشید، ممکن است به بیماری های مربوط به لثه مبتلا شوید. از آنجایی که بیماری های لثه معمولا بدون درد هستند خیلی اوقات متوجه آنها نمی شویم.

بیماری‌های لثه یکی از انواع بیماری های دهان است که باید در صورت تشخیص، برای درمان آن اقدام کنید. زیرا در برخی از موارد، بیماری لثه منجر به تحلیل رفتن بافت لثه خواهد شد و درمان یا پیوند، هزینه‌ها و مشکلات بسیاری را به دنبال خواهد داشت.

با مطالعه این مطلب می‌توانید اطلاعات دقیق‌تری از بیماری لثه بدست بیاورید و هنگام بروز هر گونه مشکل مربوط به لثه، اقدام لازم را انجام دهید. از آنجایی که تشخیص و درمان بیماری‌های لثه مهم و حیاتی است، توصیه می‌شود برای معاینات دقیق‌تر به متخصص لثه مراجعه نمایید.

 

 بیماری لثه چیست؟

التهاب لثه زمانی آغاز می‌شود که مواد غذایی باقی‌مانده در دهان، با بزاق و پلاک‌های باکتریایی که به سطح دندان می‌چسبند، ترکیب شوند. پلاک یک ماده چسبنده و حاوی باکتری است که سبب عفونت و آسیب زدن به لثه و پوسیدگی دندان می شود. همچنین سبب التهاب که اولین نشانه بیماری های جدی تر لثه است می شود. التهاب باعث می شود لثه ها دچار مشکلات زیر شوند:

1.متورم و ملتهب

2.آسیب پذیر و دردناک

3.قرمزی

4.مستعد خونریزی
خوشبختانه، از آنجایی که استخوان و بافتی که دندان ها روی آن قرار دارند تحت تاثیر این موارد قرار نمیگیرد، این آسیب قابل برگشت است. البته ممکن است به پریودنتیت، یک نوع پیشرفته بیماری لثه مبتلا شوید. پریودنتیت بر استخوان فک تاثیر می گذارد و در صورت عدم درمان، می‌تواند لثه‌ها، استخوان‌ها و بافت‌های متصل به دندان‌ را از بین ببرد.
مرحله نهایی بیماری لثه، پریودنتیت پیشرفته است. این زمانی است که بافت و استخوان فک از بین می روند و ممکن است روی عمل جویدن تاثیر بگذارد و لازم باشد دندان ها برداشته شوند.

علائم نشان دهنده بیماری لثه

علائمی که نشان می دهد ممکن است بیماری لثه داشته باشید عبارتند از:

1.مزه یا بوی بد دهان مخصوصا اگر مداوم باشد.

2.لق شدن و یا افتادن دندان های دائمی

3.لثه های حساس که به راحتی دچار خونریزی می شوند.

4.لثه های متورم، قرمز و یا ملتهب.

5.لثه هایی که از دندان جدا شده اند.

بیماری لثه قابل پیشگیری است. در ادامه چند روش برای جلوگیری و درمان بیماری لثه آورده شده است:

1.استفاده منظم از نخ دندان

حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید، این کار به پاک کردن پلاک و جرم هایی که با مسواک پاک نشده اند کمک می کند. زمان استفاده از نخ دندان مهم نیست، اینکه صبح باشد یا شب، تنها موضوعی که اهمیت دارد انجام مرتب این کار است.

2.مراجعه مرتب به دندانپزشک

اگر به طور مرتب هر شش ماه یا سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید، می توانید در صورت ابتلا به هر بیماری مربوط به دندان و لثه، به موقع از آن مطلع شوید و درمان های لازم را انجام دهید. یکی از راههای تمیز کردن تارتار و پلاک های کهنه، انجام کارهایی مثل جرم گیری حرفه ای است. اگر التهاب لثه دارید، مسواک زدن، نخ دندان و تمیز کردن منظم دندان ها می تواند به بهبود آن کمک کند.

3.کنار گذاشتن سیگار

همانطور که می دانید سیگارکشیدن نقش زیادی در خراب شدن دندان ها دارد و به شدت با شروع بیماری لثه مرتبط است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) می‌گوید: از آنجایی که سیگار کشیدن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود، مبارزه با عفونت لثه را نیز سخت‌تر می‌کند. علاوه بر این، سیگار زمان بهبودی لثه ها را نیز کندتر می کند.

التهاب لثه

4.دو بار در روز مسواک بزنید

سعی کنید بعد از هر وعده غذایی دندان های خود را مسواک بزنید، این کار به حذف مواد غذایی و پلاک های گیر کرده بین دندان ها کمک زیادی می کند، حتما فراموش نکنید که زبان خود را نیز بشویید زیرا ممکن است حاوی باکتری های مضر باشد. نوع مسواکی که استفاده می کنید نیز اهمیت دارد، برس مسواک باید نرم و از جنس مرغوب باشد تا به راحتی در دهان قرار گیرد و دندان ها را به بهترین شکل تمیز کند.
مسواک های برقی نسبت به مسواک های دستی بیشتر می توانند به کاهش التهاب لثه و پلاک دندان کمک کنند. مسواک های دستی و سربرس مسواک های برقی را هر سه یا چهار ماه یکبار تعویض کنید.

5.از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید

هنگام انتخاب خمیر دندان با برندهای مختلفی روبرو می شوید که ادعا دارند می توانند التهاب لثه را کاهش دهند، دندان ها را تمیز کنند و باعث خوشبو شدن دهان شوند. از کجا می توان فهمید کدام خمیر دندان برای لثه ها بهتر است؟ خمیر دندان های حاوی فلوراید و تاییدیه ADA معتبرتر هستند. البته طعم و رنگ آن به خودتان بستگی دارد.

6.از دهانشویه درمانی استفاده کنید

دهانشویه های درمانی که در داروخانه ها یافت می شوند و معمولا بدون نسخه نیز به فروش می رسند، می توانند به کاهش پلاک، پیشگیری یا کاهش التهاب لثه، کاهش سرعت رشد تارتار و یا همه این موارد کمک کنند. البته این نکته را بخاطر داشته باشید که دهانشویه هیچگاه جایگزین مسواک یا نخ دندان نمی شود، ولی اگر در کنار آنها استفاده شود تاثیر زیادی در سلامت دهان و دندان ها دارد. هنگام خرید مسواک، نخ دندان یا دهانشویه حتما به دنبال جنس خوب و با کیفیت باشید. و در آخر این نکته را بخاطر داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است، پس سعی کنید نکات بهداشتی را رعایت کنید تا به بیماری های جدی مبتلا نشوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *